„Afacerea” de 1 miliard de dolari care a declanșat blocada anti-Qatar în Orientul Mijlociu

„Afacerea de 1 miliard de dolari care a declanșat blocada anti-Qatar în Orientul Mijlociu
Publicat: 07/06/2017, 09:49

Qatar-ul ar fi plătit până la un miliard de dolari către o grupare afiliată al Qaeda și către oficiali din serviciile de securitate de la Teheran, pentru a elibera 26 de membri ai unui grup de vânătoare cu vulturi, răpiți în sudul Irakului, precum și pentru răscumpărarea a aproximativ 50 de militanți capturați de jihadiști în Siria, relatează Financial Times, citând surse oficiale, dar și comandanți ai unor grupări paramilitare.

Principala acuză a celor 6 state arabe – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Bahrain, Yemen, Libia -, cărora li s-au adăugat și insulele Maldive (stat musulman sunnit) a fost că Qatar a finanțat terorismul, însă marea problemă este că o parte din banii acestei răscumpărări de ostatici a ajuns în Iran, cel mai mare inamic al arabilor din Orientul Mijlociu.

Oficialii de la Doha nu au vrut să comenteze situația acestei răscumpări, arată FT, însă o persoană apropiată de guvernul qatarez a confirmat că plățile au fost făcute, fără să știe cât și unde au ajuns banii.

Qatar este, ca și Arabia Saudită, un aliat al SUA, având pe teritoriul său o bază militară americană, însă în Golf face o figură aparte, iritându-și vecinii arabi. Având resurse imense de petrol și de gaz, cu o puternică televiziune cum este Al Jazeera folosită pentru a-și avansa agenda, sprijinind diverse grupăr controversate sau teroriste (talibanii din Afganistan, rebelii sudanezi din Darfur, Hamas în Palestina), Qatar este un jucător mic în Golf, însă extrem de activ. Statul se poziționează ca fiind neutru și oferindu-se să negocieze conflictele regionale, însă arabii saudiți și din Emirate îi acuză că uneori joacă la două capete, finanțând grupări islamiste extremiste, în Libia și Siria.

„Dacă vreți să știți cum a finanțat Qatar-ul jihadiști, nu căutați mai departe de afacerea ostaticilor. Nu este prima dată, este doar una dintr-o serie care durează de când a început războiul”, a declarat o sursă din opoziția siriană, care a lucrat cu un mediator al al Qaeda, în Siria, pentru eliberarea ostaticilor.

FT arată că a vorbit despre acest subiect cu doi oficiali guvernamentali din Golf, trei lideri ai unor miliții shiite din Irak și doi lideri din opoziția siriană.

Informațiile arată că Qatar ar fi plătit 700 de milioane de dolari către oficiali din Iran și milițiilor șiite pe care Teheranul le susține în regiune. Acestei sume i s-ar fi adăugat încă 200-300 de milioane de dolari care ar fi ajuns la grupări islamiste din Siria, în special la Tahrir al-Sham, un grup afiliat al Qaeda.

Povestea a început când o miliție șiită din Irak, finanțată de Iran, cunoscută sub numele de Kata’eb Hizbollah, a răpit grupul de vânători din Qatar, în decembrie 2015. Trei lideri ai unor miliții șiite au declarat că ostaticii au fost ținuți în Iran.

Gruparea ca i-a răpit este în legătură cu Hizbollah, gruparea libaneză susținută de Iran, care îl sprijină și pe Bashar al Assad, în războiul din Siria.

Oficialii guvernamentali contactați de FT au considerat că unul dintre motivele pentru care qatarezii au fost răpiți a fost ca Iranul și Hizbollah să aibă un atu la negocierea pentru eliberarea unor luptători șiiți de către gruparea sunnită Tahrir al-Sham, din Siria. Tahrir al-Sham este afiliată al Qaeda, însă susține că a rupt legăturile cu gruparea teroristă.

Tranzacția din jurul ostaticilor qatarezi ar avea legătură și cu evacuarea a patru orașe din Siria, două înconjurate de jihadiști și două sub asediul milițiilor șiite, arată rebeli sirieni și diplomați, conform FT.

„Iran și Qatar căutau de mult o acoperire pentru a face această tranzacție a ostaticilor și au găsit-o”, a arătat un diplomat occidental.

Qatar ar fi folosit aranjamentul privind evacuarea orașelor pentru a plăti 120-140 de milioane de dolari către gruparea Tahrir al-Sham, care îi ținea ostatici pe luptătorii șiiți. Alte 80 de milioane de dolari ar fi mers la gruparea Ahrar al-Sham, conform surselor FT.

„Qatarezii îi plătesc pe toți și pe oricine, la ce folos? Au provocat ruinarea noastră”, a declarat un comandant al rebelilor sirieni, pentru FT. Un oficial arab a declarat că suma plătită celor două grupări jihadiste se apropie de 300 de milioane de dolari, nu doar 200.

„Deci, dacă adaugi și cele 700 de milioane de dolari pe care le-au plătit Iranului și proxy-ului lor, înseamnă că Qatar a cheltuit în jur de un miliard de dolari pe această afacere nebunească”, a spus oficialul arab.

Comandanții milițiilor șiite din Irak, care provin din grupuri finanțate de Iran, au declarat că iranienii au obținut din această afacere doar 400 de milioane de dolari, după ce o parte din bani a ajuns și la grupările conduse de ei. Ei au fost de acord să vorbească cu ziariștii pentru că erau nemulțumiți de câți bani au primit din această afacere.

„Iranienii și-au luat partea leului. Asta a făcut ca unii dintre noi să se frustreze, pentru că nu așa fusese înțelegerea”, a declarat unul dintre comandanții milițiilor șiite din Irak, susținute de Iran.

„Poate că această afacere cu ostatici a fost o greșeală și a fost făcută cu bună-credință, pentru a elibera ostaticii, fără intenția de a direcționa bani către Iran”, a declarat Gerd Nonneman, profesor de relații internaționale la Georgetown University din Qatar.

Un alt posibil aspect al acestei complicate afaceri ar putea fi și incidentul din luna aprilie, când premierul irakian Haidar al-Abadi a declarat că autoritățile irakiene au confiscat sute de milioane de dolari care ar fi sosit în Irak cu avioane din Qatar, în mod ilegal. Banii se aflau în valize, conform unui oficial citat de FT, însă nu e clar dacă banii respectivi făceau parte din afacerea ostaticilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
A murit Marius Buțu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
A murit Marius Buțu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu